Langaš

Print Friendly, PDF & Email

Langaš, ocvrto kvašeno krompirjevo testo ali testo iz jogurta oziroma kisle smetane, je zelo priljubljena prekmurska hitra hrana. V Prekmurju skoraj ne mine dogodka brez langaša. Pripravlja se ga v treh različicah: krompirjev, skutni ali s kislo smetano in je velikosti manjših palačink. Recept zanj ima vsaka gospodinja svoj. V Prekmurju ga tradicionalno pokapljajo s česnovo vodo, nekateri pa radi dodajo še kislo smetano, nariban sir, v zadnjem času pa nastajajo različice z namazom čokolade, hrena in še kaj.

LANGAŠ – recept:

Sestavine:

250 g moke

250 g kuhanega krompirja

kocka kvasa

3 dl vode

žlička soli

ščep sladkorja

olje za cvrenje.

Priprava: krompir skuhamo v slani vodi. Moko v posodi presejemo, dodamo toplo vodo, nadrobljen kvas, malo sladkorja in pustimo, da se naredi kvasec. Krompir pretlačimo in ga toplega dodamo moki s kvascem. Testo pregnetemo in pustimo vzhajati. Oblikujemo ca. 8 kroglic in jih pustimo še enkrat vzhajati. Kroglice razvlečemo, da so robovi debelejši od sredine testa. Testo na hitro ocvremo na obeh straneh. Pri langašu s kislo smetano ali jogurtom dodamo masi namesto krompirja ti dve sestavini. Še vroč langaš premažemo s česnovo vodo ali drugimi dodati po želji.