Dödoli

Print Friendly, PDF & Email

Dödoli so sicer težko izgovorljiva jed,  a jo ob obisku Pomurja morate pokusite. Zagotovo vas ne bo pustila ravnodušnih.

Oženjeni žganci
Dödoli ali oženjeni žganiki se pripravljajo iz kuhanega krompirja, moke in vode, zato jim nekateri pravijo tudi oženjeni žganci. Kot dodatek se po njih prelije prepražena čebula s smetano in ocvirki ter zaseka. Jed izvira iz Madžarske, kjer se imenuje krumpli dödölle, a jih Madžari pripravljajo malo drugače. Za pripravo dobrih dödolov boste v prvi vrsti potrebovali veliko moči. Pri večji količini morata sodelovati vsaj dva, eden lonec drži, drugi pa meša.
Jedo se lahko kot samostojna jed ali s prilogo h golažem, paprikašem, ciganski pečenki ali k drugim mesnim jedem.

Skrivnost priprave je v pravilnem razmerju med krompirjem in moko ter v trdnosti
Krompir olupimo, narežemo na kocke in kuhamo v slani vodi. Preden je
povsem kuhan, vsujemo v lonec še pšenično moko. Ko začne vreti, naredimo s kuhalnico v sredino moke luknjo, pokrijemo in pustimo, da počasi vre približno pol ure. Nekaj vode odlijemo in žgance dobro premešamo. Pred mešanjem dodamo malo vroče masti. Če je preveč trda, prilijemo krop, ki smo ga prej odlili. Kuhane dödöle s kuhalnico in vilicami nadrobimo v skledo in zabelimo. Na olju popražimo čebulo, dodamo jogurt in kislo smetano. Nato pa žgance prelijemo z zabelo. Dödöle lahko tudi popečemo ali jih uporabimo kot prilogo.
Skrivnost priprave je v pravilnem razmerju med krompirjem in moko ter v trdnosti. V grobem se morajo držati kuhalnice in nikakor ne smejo biti premehki. Nekoč je veljalo pravilo, da morajo biti tako gosti, da je žlica stala pokonci. Za pripravo dobrih je potrebna »kuharska kilometrina«.
Ker je priprava jedi naporna, so jih gospodinje nekoč rade delale v večjih količinah. Kar je ostalo od kosile in večerje, so naslednji dan zjutraj prepražile in se je pojedlo za zajtrk. Mnogim so v tej obliki še boljši.

Dödolijada v Puconcih
V začetku oktobra lahko dödole poskusite v Puconcih, kjer prirejajo Dödolijado – tekmovanje v pripravi najboljših dödolov. Izziva se lotijo kuharji so iz različnih krajev Slovenije in različnih poklicev. Da pa ne bi ostali brez svoje porcije, poskrbijo v velikem netekmovalnem kotlu.
Sočasno poteka kulinarična razstava za Zlato kijanco, kjer so razstavljene tipične prekmurske jedi.

 

Dödolova himna

»Sigdar v gesen, da krumči so zreli, dödoli bejli küjajo se.
Ognji gorijo, kotli visijo, v njij pa dišejče gesti zavrej.
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.
Prijdi pa koštaj pa se nagej – drüjgin naprej povej!
Krumpič pa mela, masna zabela – žganik se leži po guti škalij.
Malo rdečke ali pa šöra, ka ti v želouci lipou obleži.
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.
Oženjeni žganjki, žganci s krumpirjem …, dödoli majo pač dosta imen.
Naj bo po slavsko ali vogrsko – porcijo z gustošon sigdar pogen!
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.
Hamburger, pica … v črejvi te smijca, tou ti pač doktor sakši povej.
Gda je težava slaba prebava, dragi prijatel – žganike gej!
Dödoli, dödoli, dödoli, dödoli püconski.«

(Spesnil: Milan Zrinski)