Bujta repa

Print Friendly, PDF & Email

V zimskem času se v Prekmurju pogosto znajde na mizi bujta repa – enolončnica iz kisle repe, mesa in prosene kaše. Pripravlja se predvsem v času kolin, od tod tudi ime »bujta« (ubita). Za pripravo potrebujemo prepuste domače sestavine, kot so svinjske kosti, kislo repo in proseno kašo. Postreže se kot samostojno jed ali pa kot priloga k pečenki in krvavicam ter praženemu krompirju. Še boljša je pogreta in se jo lahko jé več dni zapored. Značilno rahlo rdečo barvo ji daje mleta rdeča paprika.

BUJTA REPA – osnovni recept (vsaka gospodinja ima sicer svoj recept in svoja razmerja med sestavinami, dodatke…)

Sestavine:

1 kg kisle repe

1 kg mesnatih svinjskih kosti

250 g prosene kaše

1 čebula

3 stroki česna

lovor

poper

sol

nekaj žlic masti ali olja.

Postopek priprave: kosti počasi kuhamo na blagem ognju, čez čas dodamo kislo repo in začimbe (sol, poper, lovorov list, strt česen). Ko je repa že skoraj kuhana, dodamo proseno kašo. Ko je kaša kuhana, iz lonca poberemo kosti, jih narežemo na koščke in damo nazaj v lonec. Dodamo praženo čebulo, po želji prežganje iz nekaj žlic moke in potresemo z mleto papriko. Premešamo, po potrebi solimo in počasi kuhamo še par minut. Bujto repo lahko postrežemo kot samostojno jed ali pa kot prilogo k pečenki, krvavicam in praženemu krompirju.

Odlična je tudi pripravljena brez mesa!