Prekmurska gibanica

Print Friendly, PDF & Email

Prekmurska gibanica je kraljica prekmurskih sladic in ena najbolj znanih posebnosti prekmurske kulinarike.

V Prekmurju ni praznika ali večjega opravila, da ne bi bila  na mizi prekmurska gibanica. Njeno ime izvira iz besede »güba«, ki pomeni gubo, iz katerih je sestavljena. Sestavljena je iz krhkega (»podplat«) na dnu in vlečenega (»gübe«) testa med plastmi nadevov ter štirih vrst nadeva (mak, skuta, orehi, jabolka) v točno določenem zaporedju. Nadevi se v enakem vrstnem redu obvezno podvojijo. Na vrhu zadnje plasti nadeva sta dve plasti vlečenega testa. Vrhnja je premazana z maščobnim polivom ali s kombinacijo maščobnega in smetanovega poliva. Višina kosa prave prekmurske gibanice je točno določena ter znaša med 5 in 7 cm, težka pa mora biti vsaj 170 gramov. Peče se v okroglem ali pravokotnem pekaču. Rezina je lahko trikotna ali pravokotna.

Prekmurska gibanica je danes zaščitena. Pod okriljem Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot deluje skupina proizvajalcev prekmurske gibanice, ki morajo izpolnjevati zahteve glede označevanja. Na deklaraciji mora biti označena z evropskim zaščitnim znakom »zajamčena tradicionalna posebnost«, lahko pa tudi z logotipom »Prekmurska gibanica«.

Prekmursko gibanico zelo slikovito opisuje eden največjih prekmurskih pisateljev, Miško Kranjec:

»Ana je medtem vzela iz peči gibanico in jo odnesla v sobo na mizo, držeč tepsijo s krpami, da se ne bi opekla. Jožef je podstavil lesen podstavek, na katerem je sicer stal vrček z vodo. Potem se je ozrl po gibanici. Ležala je pred njim pisana, rumeno bela in makova ponekod, še vsa kipeča, pomazana s smetano in potresena s sladkorjem. Pokimal je rekoč: »Dobra je. Lahko rečem, da bi se je lotil, čeprav bi ležal na smrtni postelji in dobro vedel, da mi ne more več koristiti. In še v nebesih bi žaloval po njej, če bi jo moral pustiti celo na svetu.«

Miško Kranjec; Povest o dobrih ljudeh, 1972

V začetku septembra poteka v Murski Soboti Festival prekmurske gibanice in šunke, na kateri Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot podeljuje priznanja za naj boljše prekmurske gibanice.

 

V letu 2014 so zlata priznanja za prekmursko gibanico prejeli:

  • TERME 3000 – Moravske Toplice
  • HUDO DOBRO
  • Biotehniški izobraževalni center Ljubljana – BIC Ljubljana
  • Pekarna Omar
  • Turistična kmetija Puhan
  • Güjžina – Slovenska kulinarika na vegetarijansko veganski način
  • CUDV Draga
  • Gostilna MARIČ
  • Korenika – več kot zgodba
  • Mlinopek
  • Hlebček d.o.o.