Za Prekmurje so značilne številne sladke jedi, ena izmed zanimivejših so posolanke.
Posolanke so močnata jed značilna za ravenski del Prekmurja. Sprva je bila to slana jed, od tudi njeno ime posolanka (slano testo). Pripravijo se iz »genjenega« (kvašenega) testa in skutnega ali jabolčnega nadeva (lahko tudi kakšnega druge sadja: češnje, slive…), povrhu pa se lahko premaže še s kislo smetano. Vsaka gospodinja ji doda š kakšen svoj dodatek.
POSOLANKE – osnovni recept
Sestavine za kvašeno testo:
500 g moke
250 ml toplega mleka
20 g svežega kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
1 žlica soli
malo stopljenega masla ali olja.
Sestavine za nadev:
500 g skute
1 jajce
2-3 žlice sladkorja.
Za nadev recimo lahko uporabimo še kislo smetano, jabolka, mlete orehe, lešnike, kar posujemo na posolanko.